Sakarya’da Cilt Sanatına Yoğun İlgi
Sakarya’da cilt sanatına olan ilgi, Büyükşehir Belediyesi’nin açtığı kurslarla artmaya devam ediyor. Kursiyerler, atölyeye öğrenci olarak girdiklerinde birer sanatçı olarak çıkıyorlar. Kitapları muazzam bir estetikle buluşturan cilt sanatı kursları, bu yıl da büyük ilgi görüyor.
Kursiyerler, kursa katıldıkları ilk günlerden itibaren cilt sanatıyla ilgili temel bilgileri edinirken, aynı zamanda öğrenci kimliklerinden sıyrılarak sanatçı ruhunu içlerinde hissediyorlar.
“Geleneksel Zanaatların Yaşatılması Önemli”
Kursiyer Mehmet Sinan Güneş, “Geleneksel zanaatlar günümüzde yok olma tehdidiyle karşı karşıya. Bu tür sanatların yaşatılması ve gelecek nesillere aktarılması büyük bir önem arz ediyor. Bu sebeple, bu tür kurs merkezlerinin varlığı son derece kıymetli. Tarihi kökleri olan cilt sanatı, Sakarya’da büyük ilgi görerek önemli bir merkez haline gelmiştir. Sanatın ruhuyla buluşmak, bize büyük bir huzur veriyor.” şeklinde konuştu.
“Geçmişe Yönelik Büyük Bir Saygı”
Sakarya Üniversitesi’nde yüksek lisans öğrencisi Fatma Altunbaş ise, “Kültürel mirasımızdan biri olan cilt sanatının teknik yönlerini bu kurslar sayesinde öğreniyoruz. Atalarımızın bu sanatı nasıl icra ettiklerini görmek, bize büyük bir geçmişe saygı duygusu aşılıyor. Hem pratik becerilerimizi geliştiriyoruz hem de teorik bilgilerle donanımlı hale geliyoruz. Keçi derisi gibi malzemeler kullanarak ciltleme tekniklerini öğrenmek, bizim için büyük bir keyif ve öğrenme fırsatı.” açıklamasında bulundu.
Cilt Sanatı Hakkında
Cilt sanatı, kitapları estetik açıdan kaplayarak koruma altına alan bir sanattır. Tarihi antik Mısır’a kadar uzanan bu sanat, zamanla Ortadoğu ve Avrupa’da gelişerek günümüze ulaşmıştır. Ortaçağ’da doruk noktasına ulaşan cilt sanatı, kitapları sadece korumakla kalmayıp onlara sanatsal bir değer katar. Geleneksel zanaatlar arasında önemli bir yere sahip olan cilt sanatı, kültürel mirasımızın yaşatılması açısından büyük bir öneme sahiptir.