Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, CHP Genel Başkanı Özgür Özel ile dün 16.00’da bir araya geldi.
Gözler dün bu görüşmeye çevrilmişken, Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, Özel’in Gezi Parkı davasından tutuklu bulunanların durumunu gündeme getireceğini yazmıştı.
Selvi ‘Erdoğan-Özel görüşmesine damga vuracak Kavala dosyası’ başlıklı ses getiren yazısında, Gezi davasını esastan etkileyecek olan hukuki itirazı maddeler halinde özetlemişti.
Abdulkadir Selvi bugünkü yazısında ise Özel’in Osman Kavala ve Can Atalay gibi isimler üzerinden Gezi Parkı mahkûmlarının yeniden yargılanma konusunu gündeme getirmesinin ardından Erdoğan’ın nasıl tepki verdiğini yazdı.
Buna göre; Özgür Özel’in, Can Atalay ve Osman Kavala üzerinden Gezi mahkumlarının yeniden yargılama konusunu gündeme getirdiği öğrenildi.
Adalet Bakanı Tunç’ı çağırdı
Özgür Özel’in AİHM ve Anayasa Mahkemesi kararlarının uygulanması ve yeniden yargılama talep ettiği ifade edildi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ne yanıt verdiği ise öğrenilemedi. Erdoğan, Özgür Özel’le görüşmeden sonra Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’u AK Parti Genel Merkezi’ne çağırarak kısa bir görüşme yaptı.
Abdulkadir Selvi dünkü yazısında Gezi Parkı davasını esastan etkileyecek olan hukuki itirazı şu şekilde kaleme almıştı:
1) Gezi davasında ceza verilmesine esas teşkil eden ve ortadan kaldırılmak istendiği iddia edilen Türkiye Cumhuriyeti hükümetinden kastedilen “Başbakan” ve “Bakanlar Kurulu”dur.
2) 17 Nisan 2017 tarihli referandumla “Başbakan”lık müessesesi ve “Bakanlar Kurulu” ortadan kaldırılmıştır.
3) Mahkeme mağduru lağvedilmiş, ilga edilmiş hükümeti ortadan kaldırma suçundan dolayı mahkûmiyet vermiştir.
4) Yeni sistemde yürütme gücü Cumhurbaşkanı tarafından kullanılmaktadır. Yeni hükümet sisteminde yürütme gücü Bakanlar Kurulu tarafından değil, Cumhurbaşkanlığı Kabinesi tarafından kullanılmaktadır. Başbakan ve Bakanlar Kurulu, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi içinde yaşatılmamaktadır.
5) Ayrıca suçun mağduru olarak dosyada Başbakan ve Bakanlar Kurulu üyeleri yer almıştır. Ama Cumhurbaşkanı Abdullah Gül yer almamıştır.
6) O sistem kaldırıldığı için Cumhurbaşkanı Erdoğan, üçüncü kez değil, ikinci kez cumhurbaşkanı adayı oldu. Yüksek Seçim Kurulu (YSK), Erdoğan’ın cumhurbaşkanı adaylığına yapılan itirazı tam da bu nedenle reddetti.
7) Suçun mağduru olan hükümet, yasa ve Anayasa’dan çıkarılmıştır. Ortada mağduru olmayan bir suç kalmıştır. Mağduru olmayan suç olmaz.
8) Bunlar sanık-hükümlü lehine gelişmelerdir. Daha önceki yargılamalarda ele alınmayan yeni delil mahiyetindedir.
Gezi tutuklukları ne kadar ceza aldı?
Gezi davasından dolayı Osman Kavala, Can Atalay, Tayfun Kahraman, Çiğdem Mater ve Mine Özerdenhapis cezaları Yargıtay tarafından onandığı için halen cezaevinde bulunuyorlar.
Gezi sanıkları TCK’nın 312. maddesinde düzenlenen “Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya ve görevini yapmasını engellemeye teşebbüs” suçundan dolayı hapis cezasına çarptırıldılar. Osman Kavala ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası, diğer sanıklar ise 18’er yıl hapis cezası aldılar.
Davada kimler mağdur olarak yer aldı?
Gezi tutuklularının darbe suçundan ceza aldığı dosyada suçun mağduru olarak şu isimler yer alıyordu:
Ali Babacan, Bekir Bozdağ, Beşir Atalay, Binali Yıldırım, Bülent Arınç, Cevdet Yılmaz, Egemen Bağış, Emrullah İşler, Erdoğan Bayraktar, Faruk Çelik, Fatma Şahin, Hayati Yazıcı, İsmet Yılmaz, Mehmet Müezzinoğlu, Mehmet Şimşek, Mehmet Mehdi Eker, Mehmet Zafer Çağlayan, Muammer Güler, Nabi Avcı, Nihat Ergün, Ömer Çelik, Recep Tayyip Erdoğan, Sadullah Ergin, Suat Kılıç, Taner Yıldız, Veysel Eroğlu.