Menopoz sonrası kanamaya dikkat: Rahim kanserinin habercisi olabilir!

Kadınlarda Menopoz Sonrası Kanamalar ve Önemli Uyarılar

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Ülkü Mete Ural, menopoz sonrası dönemde meydana gelen kanamalar hakkında dikkat çekici açıklamalarda bulundu. Postmenapozal kanamanın genellikle masum nedenlere bağlı olabileceğini ancak bazı durumlarda rahim kanseri gibi ciddi bir hastalığın habercisi olabileceğini belirten Ural, bu konuda farkındalık oluşturmayı amaçlıyor.

Postmenapozal kanama, son adet döneminden en az bir yıl sonra görülen kanama olarak tanımlanmaktadır. Prof. Dr. Ülkü Mete Ural, kanamanın miktarı, süresi veya sıklığı ne olursa olsun, postmenapozal kanama şikayeti olan hastaların mutlaka detaylı bir değerlendirmeye tabi tutulması gerektiğini vurguluyor. Zira bu durum, rahim kanseri veya kanser öncüsü lezyonların erken teşhisinde önemli bir rol oynayabilir.

Prof. Dr. Ural, postmenapozal kanamanın östrojen azalmasına bağlı olarak rahim iç duvarının incelmesi ve kırılganlığının artması gibi nedenlere bağlı olduğunu belirtiyor. Ayrıca östrojen hormonu kullanımı, rahim iç duvarındaki polipler, miyomlar, endometriyal hiperplazi ve enfeksiyonlar da bu duruma yol açabilir.

Menopoz sonrası kanama şikayeti olan hastalarda, öncelikle detaylı bir jinekolojik muayene yapılması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Ural, ardından ultrasonografi ile rahim iç duvarı kalınlığının ve yumurtalıkların değerlendirilmesi gerektiğini belirtiyor. Şüpheli durumlarda ise rahim iç duvarından biyopsi alınarak patolojik inceleme yapılması gerekmektedir.

Postmenopozal kanama durumunda kanser olasılığını dışlamak için vakit kaybetmeden tanı yöntemlerinin uygulanması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Ural, erken teşhisin hayat kurtarıcı olabileceğinin altını çiziyor. Bu sebeple menopoz sonrası meydana gelen kanamanın ciddiye alınması ve gecikmeden uzman doktor tarafından değerlendirilmesi son derece önemlidir. (DHA)

Related Posts

Yakın aralıklarla kansere yakalanan 3 kardeş 10 yıldır verdikleri yaşam mücadelesini kazandı

İstanbul’da Refika ve Beytullah Yuva çiftinin çocukları 14 yaşındaki Abdulsamet, 12 yaşındaki Havva Nur ve 11 yaşındaki Mislinan, yaklaşık 10 yıl önce yakın aralıklarla yakalandıkları lenfomayla olan mücadelelerini, anneleri ve dışarıdan uyumlu donörün bulunmasıyla kazandı.

Bakanlık tek tek ifşa etti: Vitamin diye satmışlar ama…

Tarım ve Orman Bakanlığı, halk sağlığını tehlikeye atan sahte ürünlere karşı denetimlerini aralıksız sürdürüyor. Son kontrollerde, vitamin ve kolajen adı altında piyasaya sürülen bazı ürünlerde beyan edilen maddeler tespit edilemedi.

Yaza hazırlık: Kilo vermede yapılan en büyük hatalar!

Yaz aylarına yaklaşırken hızlı kilo verme arayışına girenlere uzman uyarısı. Doç. Dr. Merve Bayram, çok düşük kalorili diyetlerin ve detoks uygulamalarının sağlık sorunlarına yol açabileceğine dikkat çekti ve sağlıklı kilo kaybı için dengeli beslenme ve yeterli fiziksel aktivitenin önemini vurguladı.

Uzmanlardan kalbi ve böbreği etkileyen ‘kardiyorenal sendrom’ uyarısı

Türk Böbrek Vakfı (TBV), Türk Kalp Vakfı ve Türk Nefroloji Derneğince “kardiyorenal sendrom” olarak adlandırılan hem kalbi hem böbreği olumsuz etkileyen sağlık sorunlarına dikkati çekildi.

Hareket Alzheimer ve Demans riskini azaltıyor! Hareketsizlik vücutta 7 hasara yol açıyor

Modern yaşamın getirdiği uzun süreli masa başı çalışma, teknoloji bağımlılığı ve azalan fiziksel aktivite, insanları giderek daha da hareketsizleştiriyor. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Meral Bayramoğlu, hareketsizliğin vücudumuzda yol açtığı hasarları anlattı.

Sağ üst karın ağrısını asla hafife almayın

Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Veysel Ersan, karnın sağ üst tarafındaki ağrının ciddiye alınması gerektiğini, sürekli hazımsızlık, şişkinlik ya da sarılık gibi belirtilerin ciddi karaciğer veya safra kesesi hastalıklarının ilk sinyalleri olabileceğini belitti.