IFLScience’da yer alan habere göre, duş aldığınızda beyin orta derecede aktif ve meşgul olur, ancak yine de diğer problemler hakkında bazı düşüncelere izin verir. Bu konuda açıklamalarda bulunan Irving, yürüyüş yapmanın da bu sürece nasıl yardımcı olduğunu açıklamıştır.
Araştırmacı Zac Irving ve ekibinin yaptığı çalışma, takılıp kaldığınız bir sorunun üstesinden gelmek için kendi kendinize “Ne yapıyorsun?” sorusunu sormanız gerektiğini vurgulamıştır.
Egzersiz yapmak veya duş almak gibi monoton işler sırasında, bilinçli davranışlarımızdan sorumlu olan prefrontal korteks adı verilen beyin bölgesi gevşer. Bu gevşeme, farklı beyin bölgeleri arasında daha serbest bir iletişim sağlayarak zihnimizin özgürce dolaşmasına ve yaratıcı fikirler üretmesine olanak tanır.
Harvard Üniversitesi’nden Shelley Carson’a göre, bir konu üzerinde yoğun şekilde düşündüğümüzde beyin daha az aktif hale gelir ve bu da yaratıcı çözümleri sınırlayabilir. Öte yandan, duş almak veya egzersiz yapmak gibi aktiviteler, beynin daha rahat ve gevşek bir durumda çalışmasını sağlar.
Rahatlamış bir beyin, mutluluk veren dopamin hormonunu salgılar ve bu, beynin alfa dalgalarının artmasına yol açar. Alfa dalgaları, genellikle mutlu olduğumuz zamanlarda üretilen beyin dalgalarıdır. Bu dalgalar sayesinde beyin, düş gücünü daha serbestçe kullanabilir ve daha kolay çözümler bulabilir.