Emeklilerin Yaşadığı Zorluklar Deprem Bölgesinde Gündemde
Birleşik Emekliler Sendikası Malatya Şube Başkanı Haydar Göktaş, deprem bölgesindeki emeklilerin durumunun endişe verici olduğunu vurgulayarak, “En düşük maaş 12 bin 500, ev kirası 20 bin olmuş. Başınızı yastığınıza koyduğunuzda hiç aklınıza geliyor mu bu emekli dul yetim maaşı alanlar bugün aç karınlarını çocuklarını nasıl doyurdu nasıl ısınıyor faturalarını nasıl ödüyor hastaneye nasıl gidecekler” şeklinde konuştu.
Emeklilere Yapılan Adaletsiz Paylaşım Eleştirisi
Suni gündemlerle gölgelenmeye çalışılan en önemli sorun, gelirdeki adil olmayan dağılımın ortaya çıkmasıdır. Emeklilerin yaşadığı açlık ve sefalet endişe vericidir. En düşük maaş 12 bin 500, ev kirası 20 bin olmuş durumda. Peki, hiç düşündünüz mü emekli dul yetim maaşı alan bireyler bugün açlıktan ve soğuktan nasıl koruyor, nasıl giderlerini ödüyor, hastaneye nasıl ulaşıyor? Bu durum hiç aklınıza geliyor mu?
Ülkenin gelirinin yüzde yetmişini yandaşlara ayırırken yüzde otuzunu emekli ve asgari ücretlilere ayırmak adaleti sorgulanır hale getirir. Bu durum sadece birkaç yıldan değil, tam 22 yıldır devam ediyorsa buradan zenginleri ve yandaşları tercih ettiğinizi anlarız. Ülkenin refahını zenginler ve mültecilere harcıyorsanız, emeklilere enflasyonun faturasını çıkarmak adaletsizliktir, deprem felaketlerinin bedelini ise yoksullara yüklersiniz.
Yaşanan Acılar Unutulmamalı
6 Şubat depreminin üzerinden 22 ay geçti. Cumhurbaşkanımızın 2024’ü emekliler yılı ilan etmesinin üzerinden 12 ay geçmesine rağmen, ülkemizde hiçbir adım atılmadı ve emekliler aç, evsiz, borç içinde hayatlarını sürdürmek zorunda kalıyorlar. Depremde yaşanan acılar tamamen unutulmuş durumda. Hükümet, olayları görmezden gelirken bölge halkı ve depremzedeler kendi başlarına bırakılmış durumda. Meclise seçilen 95 deprem bölgesi milletvekili de yetersiz kalmış durumda. Normal koşullarda geçinmekte zorlanan emeklilerin deprem sonrası yaşadığı zorlukları tahmin etmek mümkün değil.
Deprem öncesi zaten zor geçinen emekliler, deprem sonrasında açlıkla karşı karşıya kaldı. Yaşanan felaket sonrasında evsiz, işsiz kalan emeklilerin durumu içler acısı. Deprem bölgesinde enflasyon yüzde 300 artarken, sadece Malatya’da 350 bin kişi şehri terk etmek zorunda kaldı. Vaat edilen konutlar ve iş yerleri halen yapılamadı, iş yerleri teslim edilmedi. Esnaf ve emekliler borç batağında, çoğu kredi ve kamuya olan borçlar yüzünden icralık durumda.” (ANKA)
Hapishaneyi Beş Yaşındaki Bir Çocuk İçin Eğlenceli Hale Getirmek: Uçurtmayı Vurmasınlar
|