Bilim insanlarınca keşfedilen rengi taklit ettiğini öne sürdü

Semple, Bilimsel Çalışmalardan İlhamla Yarattığı YOLO Boyasını Tanıttı

Semple’ın internet sitesinde yer alan bilgilere göre, sanatçının “YOLO” adını verdiği boya, yeşil-mavi tonlarında ve bilimsel bir çalışmada ortaya çıkarılan “Olo” adlı renkten ilhamla üretildi.

YOLO Boyası Bilimsel Araştırmadan Esinlenerek Geliştirildi

Sanatçı, söz konusu rengi California Üniversitesi Berkeley’de yapılan ve 18 Nisan’da Science Advances dergisinde yayınlanan araştırmaya dayanarak geliştirdiğini belirtiyor. Söz konusu araştırmada, lazer yardımıyla insan gözünde normalde görülmeyen bir renk algısı oluşturulmuştu.

Semple’ın ürettiği 150 mililitrelik “YOLO” boyası, 10 bin sterlinlik fiyat etiketiyle satışa sunuluyor. Ancak sanatçı olduğunu söyleyenler, “YOLO” indirim kodunu kullanarak bu ürünü 29,99 sterline satın alabiliyor. Ürünü satın almak isteyenlerin, bu kodu kullanarak bir sanatçı olduklarını ve boyayı yalnızca sanatsal amaçlarla kullanacaklarını taahhüt etmeleri gerekiyor.

YOLO Adındaki Renk Bilimsel Rengin Yenisi

Boyaya “YOLO” adının verilmesinin nedeni ise bilim insanlarının “Olo” adını verdiği renge Semple’ın “sen” anlamındaki “You” kelimesini eklemesi olarak açıklanıyor.

Semple’ın açıklamasında, “YOLO, gözünüze lazer tutmakla aynı şey olmasa da boya formunda bu renk deneyimine ulaşmanın en yakın yolu olabilir.” ifadesine yer verildi.

The Guardian’ın haberine göre, Semple, ürettiği yeni boyaya ilişkin, “Kurumsal olarak sahip olunan ya da bilim insanlarının üzerinde hak iddia ettiği veya tek bir kişiye lisanslanmış olan bu renkleri özgürleştirmek için yıllarca mücadele ettim.” dedi.

Yves Klein’ın ünlü ultramarin mavisi, Anish Kapoor’un ışığın yüzde 99,965’ini yutan Vantablack siyahı, Mattel şirketinin Barbie neon pembesi ve “Tiffany & Co” mavisi gibi çeşitli markalar tarafından zimmetlenen birçok rengin muadilini üreten Semple, “Her zaman renklerin herkesin kullanımına açık olması gerektiğini düşündüm.” açıklamasını yaptı.

Araştırmacılardan Gelen Eleştirilere Cevap

Araştırmacılardan Austin Roorda da Olo’ya uyan bir rengi oluşturmanın imkansız olduğunu savunarak, “Üretebileceğiniz herhangi bir renk, kıyaslandığında soluk kalacaktır.” diye konuştu.

Related Posts

Yapay zeka, bu 3 meslekte Z Kuşağının yerini aldı!

Yapay zekâ, özellikle rutin veri girişi, müşteri hizmetleri ve içerik üretimi alanlarında Z Kuşağı’nın öncelikli işlerini sessizce devraldı. Otomatik sistemler, hatasız ve kesintisiz çalışarak bu mesleklerdeki genç çalışanları ikinci plana iterken; hız ve maliyet avantajı sunuyor.

WhatsApp’tan gelen o mesajlara sakın tıklamayın: Bilişim uzmanından kritik uyarı

Türkiye Bilişim Derneği (TBD) Başkanı Kenan Altınsaat, vatandaşların elektronik posta (e-posta) veya WhatsApp üzerinden kendilerine ulaşan hatırlatma veya reklam linklerine doğrudan gitmek yerine, kendi internet tarayıcılarını kullanmalarının daha doğru olacağını bildirdi.

Huawei, “AI Data Lake” çözümünü tanıttı

Huawei, yapay zekaya geçişi hızlandırmayı amaçlayan “AI Data Lake” çözümünü Almanya’da düzenlediği IDI Forumu’nda duyurdu.

Netflix yeni televizyon deneyimini tanıttı

Netflix, gelecek haftalarda üyeleriyle buluşturacağı ve tasarımının yanı sıra geliştirilmiş öneri ve arama sistemleriyle dikkati çeken yeni televizyon deneyimini duyurdu.

Gökyüzünün yeni Fatihi çığır açacak! Hayal gerçek oldu

Polonya’nın yenilikçi teknoloji sahnesinde bir devrim yükseldi. Volonaut Airbike, dünyanın ilk gerçek uçan motosikleti olarak gökyüzüne damga vurmaya hazırlandı. Polonyalı mucit ve Jetson ONE’ın oluşturucu Tomasz Patan tarafından tasarlanan bu tek …

İnce yapılı iPhone 17 Air için Apple’ın planları var

Apple, yeni bir tasarımla sunmayı planladığı iPhone 17 Air modeli için yeni bir iddia ortaya atıldı. Telefonun bataryası 1 günü çıkartamayacak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir