AB Bütçe Artışı Tartışmaları Başlattı
Avrupa Birliği Komisyonu’nun 2028-2034 dönemi için öngördüğü bütçe taslağı, Avrupa’da büyük bir karışıklığa neden oldu. 2 trilyon avroluk bu dev bütçe, önceki dönemlere kıyasla 700 milyar avro daha fazla harcama içeriyor. Ancak bu artış, özellikle Almanya gibi AB’nin en büyük ekonomisi ve bütçeye en çok katkı sağlayan ülkesi tarafından sert bir şekilde eleştirildi. Almanya hükümet sözcüsü Stefan Kornelius, Berlin’de yaptığı açıklamada, “AB’nin bütçesindeki bu kadar belirgin artış, tüm üye devletlerin ulusal bütçelerini sağlamlaştırma çabalarıyla çelişiyor” dedi ve Almanya’nın bu teklifi kabul etmeyeceğini vurguladı.
AB, savunma bütçesinde artışa hazırlanıyor
Von Der Leyen’in Hedefi
AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, bütçe artışının temel amacının güvenlik ve savunma alanlarına ek yatırımlar yapmak, temiz teknoloji, dijitalleşme, biyoteknoloji gibi sektörlerde Avrupa’nın rekabetçiliğini artırmak olduğunu belirtti. Ayrıca bilim, tarım, göç gibi alanlara da milyarlarca avro ek kaynak ayrılması planlanıyor. AB, bu yatırımlarla gelecekte daha etkin bir rol oynamayı hedefliyor. Almanya, AB’nin yeni önceliklerine destek verirken, finansman konusunda ciddi itirazlarını dile getiriyor.
Von der Leyen, Avrupa Parlamentosu’ndan güvenoyu aldı
Yeni Gelir Kaynakları ve Tartışmaları
AB Komisyonu, ulusal bütçelere olan yükü azaltmak için “yeni öz kaynaklar” oluşturma önerisinde bulunuyor. Geri dönüştürülmemiş elektronik atıklardan alınacak vergi ve büyük şirketlerden alınacak yıllık ciroya dayalı bir vergi öne çıkıyor. Ancak özellikle bu şirket vergisi önerisi, Almanya gibi birçok ülkenin ve iş dünyasının tepkisini çekiyor. Almanya hükümeti, büyük şirketlere ek vergi getirilmesine karşı çıkıyor.
Avrupa Trump’a anında cevabı verdi!
Otomotiv Dünyasından Uyarı
Almanya’nın sanayi çevreleri, yeni vergi ve harçlara karşı sert bir tavır sergiliyor. Alman Otomotiv Endüstrisi Birliği VDA Başkanı Hildegard Müller, şirketlerin zorlu bir dönemden geçtiğini belirterek, ek vergi getirilmesinin zararlı olacağını vurguladı. Almanya Sanayi ve Ticaret Odaları Birliği DIHK Genel Müdürü Helena Melnikov da, şirketlere ek yük getirmenin yanlış bir tavır olduğunu belirtti.