Avrupa uyardı: Küresel ticaret savaşları finansal istikrarı tehdit ediyor

ECB Raporuna Göre Küresel Ticaret Çatışmaları Finansal Sistemi Tehdit Ediyor

Avrupa Merkez Bankası (ECB), yayımladığı bir raporda, küresel ticari çatışmaların finansal sistemin istikrarını tehdit edebileceğine dikkat çekti.

ECB ekonomistleri, Bankanın resmi internet sitesinde paylaştıkları “Ticaret gerilimlerinin Euro Bölgesi finansal istikrarı üzerindeki riskleri” raporunda, küresel ticari çatışmaların finansal istikrara ve ekonomik büyümeye etkilerini değerlendirdi.

Raporda, ticaret gerilimlerinin finansal istikrar için ciddi bir tehdit oluşturabileceği belirtilirken, ticaret politikasına ilişkin belirsizliklerin ekonomiyi yavaşlatabileceği ve bankaların varlıklarını, finansmanını, karlılığını ve kredilerini olumsuz etkileyebileceği vurgulandı.

Küresel düzeyde yaşanan ticari gerilimlerin reel ekonomiyi olumsuz etkileyebileceği gibi finansal istikrar üzerinde de zararlı etkilere neden olabileceği vurgulanan raporda, “Sağlam sermaye ve likidite tamponları, ticaretle ilgili sorunlardan kaynaklanan şokları absorbe etmek için finansal kurumların ilk savunma hattıdır.” denildi.

ECB raporunda, bankaların bu özel riskleri tanımlamak ve değerlendirmek için düzenli analizler yapması gerektiği ve ticaret politikasının dış belirsizliklerinin küresel ticaret hacmini etkileyerek ticaret ortakları arasındaki ithalat ve ihracat paylarını değiştirebileceği belirtildi.

Aynı raporda, küresel ticarette yaşanan belirsizliğin yatırımcıları riskten kaçınmaya yönlendirerek banka hisse fiyatları ve banka tahvilleri üzerinde olumsuz etkiler yarattığına dikkat çekildi. Bu durumun sonucunda ise, “daha yüksek karşılıklar, düşük karlılık ve ekonomiye daha az kredi verilmesi” gibi olumsuzluklar yaşanabileceği belirtildi.

ECB raporunda, Euro Bölgesi bankalarının ABD’ye bağımlı sektörlere karşı artan kredi risklerine dikkat çekilerek, finans kuruluşlarına riskleri azaltmak için portföylerini çeşitlendirme, stres testleri ve acil durum planları geliştirme önerilerinde bulunuldu.

Related Posts

İsrail’in çöküşü başlatılmalı. “Devlet olma hakkı” elinden alınmalı. Asla bir “haritası” olmamalı. Böylesine azgınlaşan bir topluma hiç bu kadar tahammül edilmedi. Tarih, Allah’la savaşanlara mutlaka bedel ödetmiştir. İsrail’in intiharını göreceğiz!

İnsanlık bir katili durduramadı. Bir soykırımcıyı, yeryüzünün en azılı teröristi ni, insan ırkının en tehlikeli örneği ni, dünyayı ateşe verip kıyameti zorlamayı kafasına koymuş bir alçağı susturamadı. Gücün, silahın kimlerin elinde nasıl bir şeye dönüştüğünün , bunun yeryüzü için nasıl bir tehlike oluşturduğunun, “insan genetiği bozulmuş” bir varlığın insan neslini nasıl tehdit edebildiğinin örneğine tanık oluyoruz. BU BARBARLIK, BU VAHŞET İNSAN IRKINI HEDEF ALIYOR. BİLİNEN ÇATIŞMALARIN ÇOK ÖTESİNDE

Konut fiyatlarında yüzde 32,9 artış!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, nisan ayına ilişkin konut fiyat endeksini açıkladı. Konut Fiyat Endeksi, nisan ayında bir önceki aya göre yüzde 1,5 oranında arttı, bir önceki yılın aynı ayına göre nominal olarak yüzde 32,9 oranında arttı, reel …

Asgari ücret ara zammında son durum

2025 yılı Ocak ayında asgari ücrete yapılan yüzde 30’luk büyük bir artışla, net tutar 22 bin 104 TL’ye yükselmişti. Yılın ilk yarısı biterken, asgari ücrette Temmuz ayında yapılacak olası ara zamla ilgili gelişmeler merakla takip ediliyor. Üretimden tüketime birçok kalemi doğrudan etkileyen bu zam, ekonominin gidişatını da önemli ölçüde şekillendirecek. Peki, Temmuz ayında asgari ücrete yeni bir zam yapılacak mı?

TCMB anketi: Yıl sonu enflasyon, büyüme ve dolar beklentisi ne oldu?

TCMB anketi: Yıl sonu enflasyon, büyüme ve dolar beklentisi ne oldu?

Bakan Yumaklı: Bu sene kurbanlıkla ilgili hiçbir sorunumuz yok

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, “Bu sene kurbanlıkla ilgili hiçbir sorunumuz yok, yeterli düzeyde.” dedi.

TÜİK verileri yayımlandı: Sanayi geriledi, hizmet sınırlı arttı

Türkiye İstatistik Kurumu’nun yayımladığı verilere göre ücretli çalışan sayısı ve hizmet üretiminde sınırlı hareketlilik yaşandı. Sanayi ve bazı hizmet alanlarında düşüş gözlenirken, bilgi ve iletişim gibi sektörlerde artış dikkat çekti.