Yakın aralıklarla kansere yakalanan 3 kardeş 10 yıldır verdikleri yaşam mücadelesini kazandı

“`html

İstanbul’da Kanserle Mücadele Eden Üç Kardeşin Öyküsü

İstanbul’da yaşayan Yuva ailesi, 2015 yılında 1,5 yaşındaki oğulları Mislinan’ın boynunda bir şişlik fark ederek hastaneye başvurdu.

Yapılan tetkikler sonucunda Mislinan’a lenfoma (lenf kanseri) teşhisi konulmuş ve tedavisi Erzurum’da başlamıştır. Bu süreçte kemoterapi tedavisine alındı.

Aile, bu dönem içinde 2,5 yaşındaki küçük kızları Havva Nur’un karnında da benzer bir şişlik olduğu için hastaneye gitmiştir. Yapılan testler sonucu, Havva Nur’a da Mislinan’dan iki ay sonra lenfoma teşhisi konulmuştur.

Ailenin talebi üzerine, her iki çocuğun tedavisi İstanbul’a taşınmıştır.

Zorlu günler geçiren aile, yaklaşık iki yıl sonra 7 yaşındaki büyük oğulları Abdulsamet’in de benzer şekilde lenfoma hastalığına yakalandığını öğrenmiştir.

Kardeşler Kanserle Mücadele Ediyor

Üç çocuğun durumu kötüleşince, doktorlar acil bir donör gerektiğini belirtmiş, anne Refika Yuva, Havva Nur ve Mislinan’a donör olmayı kabul etmiştir.

Abdulsamet için de başka bir uyumlu donör bulunmuş ve böylece üç kardeş, 10 yıllık bir mücadelenin sonunda sağlıklarına yeniden kavuşmuşlardır.

“Zor bir süreçti. Kanser nedir, kemoterapi nedir bilmiyoruz,”

Anne Refika Yuva, Erzurum’da oğlu Mislinan’ın boynundaki şişlik nedeniyle hastaneye başvurduktan sonra enfeksiyon teşhisi konulduğunu, ancak iki ay sonra lenfoma tanısı aldıklarını kaydetti.

Doktorların acilen kemoterapiye ihtiyaçları olduğunu belirtmesi üzerine aile, çocuklarını İstanbul’a sevk ettirmiştir.

Yuva, “Çok zor bir süreç geçirdik. Mislinan 11 yaşına geldi ve 3 kemoterapi aldı. İki ay sonra kızım Havva Nur’un karnı şişmeye başladı ve o da lenfoma tanısı aldı,” diye ekledi.

Yuva Ailesinin Mücadelesi

Yuva, çocuklarının sağlık durumunun çok kötü olduğunu ve tedavi sırasında sürekli ateşlendiklerini, kilo kaybettiklerini ve kemoterapi nedeniyle saçlarının döküldüğünü vurguladı.

  • “Çaresizdim; çok zor zamanlar yaşadım. Erzurum’dan İstanbul’a geçirildik. İlk tedavi için İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi’nde Havva Nur’a kemoterapi uygulandı,” dedi.
  • “Onların saçı döküldü, çok agrasif oldular. Allah’tan yardım istiyordum,” şeklinde konuştu.
  • “Mislinan’ın hastalığı 3 kez nüksetti. Havva Nur’un hastalığı da 1 yıl içinde iki kez geri geldi,” diyerek yaşanan zorlukları anlattı.
Aile Mücadelesi

“Üç çocuğum da kanseri atlattı. Şu an rutin kontrollerimize devam ediyoruz,”

En büyük oğlu Abdulsamet’in de iki yıl sonra bazı sorunlar yaşadığını belirten Refika Yuva, doktorların kemik iliği nakli gerektiğini söylediklerini ifade etti.

  • “Donör bulabilmek için çabaladık. Abdulsamet ve Havva Nur’a donör olarak ben kabul edildim. Zaman zaman zorlandım,” dedi.
  • “10 yıl boyunca kanserle savaştık ve şimdi çocuklarım başarılı bir şekilde iyileşti. Şu an hepsi okulda ve başarılılar,” diye aktardı.

“Her zaman moralimi yüksek tuttum,” diye ekleyen Yuva, hastane arkadaşlarına da sürekli destek olmaya çalıştığını vurguladı.

“Onlara moral vermeye çalışıyordum. ‘Güçlü olun, çocuklarınız size ihtiyaç duyuyor,’ diyordum. Hastaneye her gittiğimde güçlü olmaya çalışıyordum.”

“Çocuklarım, ‘Sen bizim için mücadele ettin, biz de büyüdüğümüzde seni utandırmayacağız,’ diyorlar. Hep birlikte umut dolu bir gelecek için çabalayacağız,” diyerek hayallerinden bahsetti.

Kansersiz Yaşam Derneği’nin kendilerine büyük destek verdiğini ifade eden Yuva, “Çocuklarım etkinliklere katıldıkça çok mutlu oldular,” dedi.

Yuva, diğer kanserle mücadele eden ailelere de “Umudunuzu asla kaybetmeyin. Hayata olumlu bakın, dua edin ve güçlü olun,” tavsiyesinde bulundu.

“Üç çocuğun da lenfoma hastalığına yakalanması, büyük bir psikolojik travmadır,”

Kansersiz Yaşam Derneği Başkanı Dida Kaymaz, “Kanser sadece hasta için değil, tüm aile için başlı başına bir sınavdır,” diyerek aileyi bütün olarak ele aldıklarını anlattı.

Kaymaz, hastanelerde çocuklara ve ebeveynlerine yönelik moral verici etkinlikler düzenlediklerini ve destek mekanizmaları kurduklarını belirtti.

“Ayrıca annelere özel grup terapileri ve eğitimler düzenliyoruz,” diyerek zor durumda olan ailelere maddi destek sunduklarını aktardı.

Bu tür durumların bireyleri derinden etkilediğine dikkat çeken Kaymaz, “Bu tür travma geçiren ailelere özel psikolojik destek ve sosyal destek planları sunuyoruz,” dedi.

  • “Yuva ailesi, sadece bir rakam değil, birlikte gülüp, birlikte ağladığımız bir ailedir. Onlar bizim için çok değerlidir,” ifadesinde bulundu.

“`

Related Posts

Bakanlık tek tek ifşa etti: Vitamin diye satmışlar ama…

Tarım ve Orman Bakanlığı, halk sağlığını tehlikeye atan sahte ürünlere karşı denetimlerini aralıksız sürdürüyor. Son kontrollerde, vitamin ve kolajen adı altında piyasaya sürülen bazı ürünlerde beyan edilen maddeler tespit edilemedi.

Yaza hazırlık: Kilo vermede yapılan en büyük hatalar!

Yaz aylarına yaklaşırken hızlı kilo verme arayışına girenlere uzman uyarısı. Doç. Dr. Merve Bayram, çok düşük kalorili diyetlerin ve detoks uygulamalarının sağlık sorunlarına yol açabileceğine dikkat çekti ve sağlıklı kilo kaybı için dengeli beslenme ve yeterli fiziksel aktivitenin önemini vurguladı.

Uzmanlardan kalbi ve böbreği etkileyen ‘kardiyorenal sendrom’ uyarısı

Türk Böbrek Vakfı (TBV), Türk Kalp Vakfı ve Türk Nefroloji Derneğince “kardiyorenal sendrom” olarak adlandırılan hem kalbi hem böbreği olumsuz etkileyen sağlık sorunlarına dikkati çekildi.

Hareket Alzheimer ve Demans riskini azaltıyor! Hareketsizlik vücutta 7 hasara yol açıyor

Modern yaşamın getirdiği uzun süreli masa başı çalışma, teknoloji bağımlılığı ve azalan fiziksel aktivite, insanları giderek daha da hareketsizleştiriyor. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Meral Bayramoğlu, hareketsizliğin vücudumuzda yol açtığı hasarları anlattı.

Sağ üst karın ağrısını asla hafife almayın

Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Veysel Ersan, karnın sağ üst tarafındaki ağrının ciddiye alınması gerektiğini, sürekli hazımsızlık, şişkinlik ya da sarılık gibi belirtilerin ciddi karaciğer veya safra kesesi hastalıklarının ilk sinyalleri olabileceğini belitti.

Uzmanı uyardı: Bulduğunuz çözümle oyalanmanız tanıyı geciktirebilir

Prof. Dr. Tevfik Özlü, “Akranlarınıza göre daha çabuk yoruluyorsanız, efor sırasında nefes darlığı hissediyorsanız, tek yastıkla yatmakta zorlanıyorsanız bunun sebebini mutlaka araştırın. Bulduğunuz çözümle oyalanmanız tanıyı geciktirebilir. Bazen, bu tanının gecikmesi tedavi fırsatının büyük ölçüde kaçmasıyla da sonuçlanabilir” dedi.